Waarom heb je eigenlijk een waterontharder nodig? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen van zacht water ten opzichte van hard water? Dit zijn eerlijke vragen die een antwoord verdienen!

Zacht water voordelen

Een waterontharder zorgt voor zacht water. Daarmee wordt bedoeld dat de hardheid van het water wordt terug gebracht tot 0 dH. Hard water zorgt voor veel kalkaanslag (ellende). Zacht water biedt juist veel voordelen:

Betere smaak

Zachtwater door waterontkalking smaakt goed!

Alles wat met zacht water gemaakt is (bijvoorbeeld koffie, thee of ranja) smaakt veel lekkerder. Doordat er geen kalk in het water zit, zal er geen vlies meer op de thee komen en geen aanslag in de kopjes. De één proeft het verschil beter dan de ander.  Zacht water smaakt niet alleen anders, het voelt zeker ook heel anders. Het is letterlijk ‘zacht water’. Het voelt een stuk lichter en voller dan hard water. Natuurlijk wil jij dat verschil ook ervaren. Neem gerust contact op!

Eczeem

Kan zacht water door een waterontharder je eczeem genezen? Die garantie heb je natuurlijk nooit, maar 90% van onze klanten geeft aan dat de huid aanzienlijk is verbeterd. Eczeem is een verzamelnaam waaronder verschillende huidproblemen vallen die allemaal erg op elkaar lijken. Vaak zorgt eczeem voor irritatie en jeuk. Andere symptomen zijn huidschilfers, uitslag, bultjes en soms zelfs blaasjes. Naast eczeem kunnen ook lichamelijke klachten als winterhanden en een droge huid verminderen door het gebruik van zacht water.

Zacht water helpt bij huidproblemenOp 12 januari 2009 stond er op nu.nl een artikel met als titel ‘Waterontharder kan eczeem verlichten’. Daar vermelden Engelse onderzoekers van de universiteit van Portsmouth dat het een waterontharder eczeem kan verlichten. Ze zijn aan een studie begonnen en hierin werd duidelijk dat er in gebieden met hard water meer gevallen van eczeem zijn als in gebieden waar het water zachter is. Het verband is nog niet wetenschappelijk bewezen, maar opmerkelijk is het zeker. De waterontharder lijkt een groot verschil te maken.

Daarnaast is er Dylan, een jongen die kampte met een ernstige vorm van eczeem. Het was zelfs zo erg, dat hij 24 uur per dag een speciaal pak moest dragen. Dylan moest allerlei onderzoeken ondergaan en bij een van die experimenten werd er een waterontharder in zijn huis geplaatst. Het resultaat was onverwacht: zijn eczeem was binnen een paar weken verdwenen! Hoogleraar T. Dean legt uit hoe dit kan: ‘’ Een hoog niveau aan zouten die we vinden in hard water irriteert de huid. Een andere reden is dat je meer zeep gebruikt door de hardheid van het water, waardoor de huid nog verder gaat irriteren’’. Textiel wordt harder wanneer het wordt gewassen in hard water. Dit komt doordat er zeepdeeltjes, gebonden aan kalk,  in het textiel achter blijven. Deze deeltjes vergroten de irritatie bij eczeem.

Hoewel de precieze relatie tussen waterhardheid en eczeem niet duidelijk is, is het wel denkbaar dat het leven van mensen met eczeem een stuk aangenamer kan worden door de hardheid van het water te verlagen. Een waterontharder of waterontkalker zorgt hiervoor.

Lagere energiekosten

Door zacht water zullen de energiekosten lager uitvallen. Dit komt doordat kalk onder andere de verwarmingselementen isoleert.

Besparing schoonmaakmiddelen

Door zacht water van de water ontharder minder schoonmaakmiddelen benodigdBij hard water zijn er meer reinigingsmiddelen nodig om schuim te krijgen. Er is dus meer vaatwasmiddel, afwasmiddel of textielwasmiddel nodig om te wassen. Met zacht water zijn geen dure vaatwastabletten meer nodig. Een heel klein beetje poeder is genoeg. Er hoeft ook geen zout meer in de vaatwasser en nog maar zeer weinig glansspoelmiddel. Dit zorgt ervoor dat je 75% kan besparen op je totale schoonmaakmiddelen en wasverzachter. Daarnaast hoef je geen gebruik meer te maken van dure, giftige ontkalkingsmiddelen in je badkamer, keuken of toilet. Ook ontstaat er geen nieuwe kalkafzetting. Dit zorgt er ook voor dat het schoonmaken een stuk eenvoudiger wordt. Bovendien lost de oude aanslag langzaam op!

Slijtage en kleding

De levensduur van huishoudelijk apparatuur als een koffiezetapparaat, vaatwasmachine, wasmachine of waterkoker wordt verlengd. De levensduur van bijvoorbeeld een boiler kan met 25% worden verlengd. Daarnaast vindt er minder slijtage of verstopping plaats in kranen, douchekoppen en leidingen. Het geldt niet alleen voor apparatuur, maar ook voor kleding en textiel. De kleur van de kleding blijft veel langer mooi. Dit komt omdat er in zacht water geen kalk zit.

Zacht water nadelen

Wat zijn de nadelen van zacht water? De aanschaf van een waterontharder is misschien een investering. Maar wel een heel goede investering! Je denkt misschien dat een waterontharder pas aantrekkelijk is als je veel water gebruikt of last hebt van huidproblemen, maar een waterontharder biedt meteen gemak, besparing en comfort voor iedereen. De grootte van de besparing is uiteraard afhankelijk van het watergebruik en aantal personen. Gebruik je weinig water, dan duurt het misschien wat langer. Maar kun je lange termijn denken, dan is een waterontharder altijd een goede keus. Voordat een ontharder is versleten heeft hij zich meerdere malen terug verdiend. Er zijn geen echte nadelen. Het enigste dat we vaak horen is: ” Had ik het maar eerder gedaan!”