Water ontkalken kan door middel van een waterontharder. De waterhardheid geeft het kalkgehalte in het water weer. In Nederland verschilt de waterhardheid per woonplaats, omdat het water uit verschillende bronnen wordt gehaald. Doordat de samenstelling van de grondlagen verschillend is, zit er ook verschil in o.a. de waterhardheid. Je kunt de waterhardheid bij jou in de regio bekijken op de pagina hard water.

In hard water zit kalk, maar die is van een andere samenstelling dan die je nodig hebt voor de opbouw van je botten. Kalk in water dient echt nergens voor.  Kalk in water heeft zelfs negatieve gevolgen. Deze staan uitgelegd op de pagina zacht water. Kalk zorgt er onder meer voor dat apparatuur eerder kapot gaat en dat er meer (schoonmaak) middelen nodig zijn. Kortom: hard water kost veel geld! Naast de grote besparing zorgt een ontharder voor comfort en een gezonder milieu. Het is dus echt verstandig om water te ontkalken. Het proces van water ontkalken zal kort worden uitgelegd.

Water ontkalken

Water ontkalken met een waterontharders

Het harde water uit de waterleiding gaat de waterontharder in. De computer weet hoe hard het water is en houdt bij hoeveel er wordt gebruikt. Alle kalk (calcium, ijzer en magnesium) blijft achter in de hars. Als de hars bijna verzadigd is, maakt de waterontharder een zoutwaterbad aan. Daarmee wordt de hars schoon gespoeld en verdwijnt alle kalk met het zout in de afvoer. De ontharder is nu weer klaar voor een nieuwe cyclus. Het zout zorgt er niet voor dat het water schoon wordt, maar maakt alleen de hars schoon. Meer over het zout van de waterontharder kun je vinden op de pagina installatie.

De waterontharder van Consens-us maakt gebruik van een unieke manier van ionenwisseling en filtering en doet alles volledig automatisch en perfect. Zo kun je bijvoorbeeld de computer in de waterontharder instellen op je specifieke situatie. Dankzij de computer is het zoutverbruik heel laag. Dit is weer een extra besparing. Als je water ontkalken gaat heb je namelijk zout nodig. Daarnaast is de waterontharder volledig volume gestuurd en geavanceerd met een uniek ingebouwd zelfreinigend voorfilter.