Dooradmin / informatie / 0 Commentaren

Voordelen van zacht water

Het kraanwater in Nederland kan zonder problemen gebruikt worden om te drinken en voor vele andere doeleinden. Toch is er verschil in de kwaliteit water die in verschillende gebieden uit de kraan stroomt. Het verschil zit in de hardheid van het water, oftewel de hoeveelheid kalk die zich in het water bevindt.

Betekenis van hard of zacht water

Zoals gezegd, zijn er verschillen tussen regio’s in Nederland met betrekking tot de hardheid van het water. Dat komt doordat het kraanwater uit de grond wordt gepompt. Op plaatsen waar zich in het grondwater meer mineralen bevinden, is sprake van harder water dan op andere plaatsen.

Daarnaast wordt het water door zuiveringsinstallaties in het ene gebied meer onthard dan in het andere gebied. Hard water heeft op zich geen nadelige gevolgen voor je gezondheid. Maar waar je lichamelijke gesteldheid geen hinder ondervindt, ondervinden de leidingen en apparaten in je huis dit des te meer. Hoe harder het water, hoe meer kalk zich in het water bevindt, dus hoe meer last van kalkaanslag je zult hebben in huis. De apparaten in je huis zijn hier over het algemeen niet blij mee.

Drie voordelen van zacht water

Wanneer je in een gebied woont met zacht water, kun je hier alleen maar voordelen van ondervinden. Het eerste voordeel is dat zeep en zeepproducten, zoals wasmiddel, veel beter werken bij zacht water. Alles wordt dus beter schoon en je hebt minder zeep nodig, wat scheelt voor het milieu en in je portemonnee. Een tweede voordeel van zacht water, is dat het zorgt voor minder kalkaanslag in je verwarmingsbuizen. Je buizen blijven daardoor goed toegankelijk voor het water, waardoor je rendement hoog blijft.

Hard water, daarentegen, zorgt voor kalkaanslag in de leidingen, waardoor er minder water door de buizen kan stromen. Dit heeft een nadelig effect op de warmte die wordt afgegeven. Woon je dus in een gebied met zacht water, dan zal je minder uitgeven aan stookkosten, iets wat opnieuw zowel financiële gevolgen heeft, als gevolgen voor de natuur. Het laatste voordeel heeft betrekking op de apparaten die je in huis hebt. Alle apparaten worden namelijk aangetast door kalk, waardoor je meer hinder ondervindt van de kalk die in het water terecht komt en je etenswaren of kleding bevuilt. Daarnaast gaan de apparaten door de kalkaanslag eerder stuk.

Hoe kun je zorgen voor zacht water?

Natuurlijk wil je zowel je portemonnee, als het milieu zoveel mogelijk sparen. Gelukkig kun je de nadelige effecten van hard water zelf aanpakken. Er zijn twee mogelijkheden. Je kunt ontkalkingsmiddelen gebruiken voor de apparaten die je in huis hebt. Je koopt dan verschillende middelen, want voor je wasmachine gebruik je een ander ontkalkingsmiddel dan voor je strijkijzer, koffiezetapparaat of waterkoker. Wanneer je de prijs van deze middelen bekijkt en hoeveel je ervan nodig hebt, dan blijkt dat er op de lange termijn een aardig bedrag in gaat zitten.

Daarnaast is al het verpakkingsmateriaal slecht voor het milieu. Een betere oplossing is het laten plaatsen van een waterontharder. Deze kost eenmalig geld in aanschaf en af en toe moet het zoutreservoir van het apparaat worden bijgevuld, maar het bespaart je op de lange termijn geld. Daarnaast bespaart zo’n waterontkalker je een hele hoop gedoe en is het beter voor het milieu in vergelijking met het gebruik van ontkalkingsmiddelen.