Dooradmin / informatie / 0 Commentaren

De positieve invloed van een waterontharder op eczeem

De stelling dat hard water een negatief invloed heeft op het lichaam, is meer dan eens naar buiten gebracht. Er werd zelfs gepubliceerd dat een waterontharder zou helpen tegen eczeem. Hoe zit dat nou precies?

Hard water en eczeem

Hou zou een waterontharder kunnen helpen tegen eczeem? Hard water bevat onder andere veel calcium en magnesium. Deze stoffen kunnen de huid irriteren. Daarnaast werkt zeep minder goed in hard water. Daardoor gebruik je al gauw meer zeep wanneer je je handen wast, doucht of je kleren wast in de wasmachine. Ook dit overmatig gebruik van zeep kan je huis irriteren. De een is er wat gevoeliger voor dan de ander en de ene zeep geeft wat meer irritatie dan de ander. Er is in elk geval reden genoeg om te stellen dat de uitspraak dat een waterontharder helpt tegen eczeem, niet geheel onlogisch is.

Eerste onderzoek

Onderzoekers van de University of Portsmouth waren het hiermee eens en hebben deze stelling onderzocht door middel van een casestudy. Dit betekent dat er onderzoek gedaan wordt bij één persoon die een goed voorbeeld vormt de groep personen waarover het gaat. In dit geval was dat Dylan, die zoveel last had van eczeem dat hij hier 24 uur per dag een speciaal pak voor droeg. Dylan kreeg thuis een waterontharder geïnstalleerd om te onderzoeken of de hardheid van het water de oorzaak zou kunnen zijn van zijn uitslag. Dylan bleek hier inderdaad enorm baat bij te hebben. De huiduitslag waarvan hij altijd zulke erge last had gehad, was binnen enkele weken verdwenen.

Vervolgonderzoek

Met de hoop te kunnen bewijzen dat je door middel van het plaatsen van een waterontharder voor eens en voor altijd af kunt zijn van eczeem klachten, werd een grootschaliger onderzoek gestart. Aan een onderzoek moeten immers voldoende mensen deelnemen om de resultaten die uit het onderzoek komen betekenisvoller te maken. Het onderzoek vond plaats in regio’s van het Verenigd Koninkrijk waar van nature hard water voorkomt, zoals in Londen, Nottingham en Cambridge en werd geleid door professor Williams en doctor Thomas van de University of Nottingham. 336 kinderen deden mee aan het onderzoek, waarin bij een deel van de kinderen een waterontharder werd geplaats en bij een ander deel niet. Uit dit onderzoek zijn echter geen objectieve bewijzen naar voren gekomen voor de helende werking van een waterontharder met betrekking tot eczeem.

Baat het niet, dan schaadt het niet

Hoe kan het dan dat er blijkbaar toch mensen zijn die baat hebben bij een waterontharder wanneer ze eczeem hebben? Daar dient meer onderzoek naar gedaan te worden. Een stelling als deze wordt niet voor niets geboren. Daarnaast lijkt het geval van Dylan ook bewijs te leveren voor de stelling. Het kan dus zo zijn dat het bij sommige mensen wel baat heeft en bij anderen niet. Of dit komt door de verschillen in huid of andere delen van het lichaam, of dat de vele verschillende soorten eczeem die bestaan een rol spelen, is niet duidelijk. Hier dient meer onderzoek naar gedaan te worden. Duidelijk is wel dat het in sommige gevallen wel degelijk baat. Baat het niet, dan schaadt het ook niet. In dat geval heb je evengoed profijt van alle andere voordelen die een waterontharder met zich meebrengt. Het is dus nog helemaal niet zo’n slecht idee om een waterontkalker aan te schaffen wanneer je last hebt van eczeem en je in een gebied woont waar sprake is van hard water.