Dooradmin / informatie / 0 Commentaren

Kalkaanslag

Kalk, kalksteen of ketelsteen zijn ook wel andere benamingen voor een kalkaanslag. Kalk bestaat uit diverse stoffen zoals calciumoxide, calciumhydroxide, calciumcarbonaat en calciumwaterstofcarbonaat, oftewel calcium. Indien er sprake is van kalk in water wordt er ook wel gesproken van hard water.

Hard water

Hard water is de benaming voor water dat kalk bevat. Waterleidingbedrijven zorgen ervoor dat een groot deel van het kalk wordt verwijderd uit het kraanwater. Het kan zijn dat er resten kalk achter blijven in het water en dus ook uit de kraan komen. Om hard water om te zetten in zacht water kan men gebruik maken van een waterontharder. Een waterontharder zorgt er voor dat kalk uit het water wordt verwijderd.

Kalkaanslag

Zodra hard water wordt verwarmd kan het kalk achter blijven. Kalkaanslag vind je voornamelijk in apparaten zoals een waterkoker, een vaatwasser en een wasmachine. Hierbij wordt water verwarmd en kan er na verloop van tijd sprake zijn van een kalkaanslag. Bij een waterkoker wordt kalkaanslag gevonden bij het verwarmingselement. Dit heeft als gevolg dat de waterkoker niet meer volledig functioneert. Bij andere apparaten zoals een vaatwasser en een wasmachine kan dit er voor zorgen dat er meer energie nodig is om een goed resultaat te behalen. In sommige gevallen kan er zelfs sprake zijn van een verhoging van de energierekening door kalkaanslag.

Kalkaanslag verhelpen

Kalkaanslag verhelpenKalkaanslag kan grote gevolgen hebben voor bepaald apparatuur. Het is dus van belang om, indien er sprake is van een kalkaanslag, dit te verhelpen. Dit kan onder andere worden gedaan door de kalk op te lossen in zuur. Hiervoor kan er gebruik worden gemaakt van zuren zoals zoutzuur, fosforzuur, azijnzuur, citroenzuur en melkzuur. Wanneer men gebruik maakt van zuren moet dit uiteraard met de juiste veiligheid gebeuren in verband met de dampvorming. Daarbij heeft het gebruik van zuren wel het voordeel dat het ontkalken enorm snel gebeurd.

Om kalkaanslag te voorkomen kan men gebruik maken van een waterontharder. Dit zorgt er voor dat kalkdelen worden verwijderd uit het water voor het uit de kraan komt. Een waterontharder kan een flinke investering zijn. Hiermee ben je er echter wel van verzekerd dat je apparatuur zoals een vaatwasser voor een langere tijd mee gaat.  Voorkomen is uiteraard beter dan verhelpen. Indien er veel kalk in het water zit kan het dus noodzakelijk zijn om een waterontharder aan te schaffen.