Dooradmin / informatie / 0 Commentaren

Hoe werkt de Quooker kokendwaterkraan?

De Quooker kokendwaterkraan biedt voor veel mensen echt een uitkomst. Hiermee kun je direct kokend water uit de kraan krijgen. Dat is natuurlijk erg gemakkelijk. Maar hoe werkt zoiets nou eigenlijk? Ben je nieuwsgierig naar de werking achter deze accessoire voor je keuken, dan wordt je op je wenken bediend. Deze tekst probeert namelijk zo goed mogelijk antwoord te geven op deze vraag.

Reservoir

Met de aanschaf van een Quooker haal je twee dingen in huis: een kraan en een reservoir. Het reservoir, met een diameter van 15-20 cm en een hoogte van 40-47 cm, plaats je in het kastje onder het aanrecht. Deze wordt aangesloten op het stroomnetwerk en wordt verbonden met de leidingen. Door de aansluiting op de leidingen kan er koud water het reservoir instromen en door aansluiting op het stroomnetwerk kan dit water vervolgens worden verwarmd tot 110 graden Celsius. Wanneer het water deze temperatuur heeft bereikt, een proces dat ongeveer 10 tot 20 minuten duurt, wordt de temperatuur constant gehouden. Gebruik je de Quooker, dan stroomt het water dus onmiddellijk met een temperatuur van 110 graden Celsius de Quooker kraan uit.

Waterfilter

In het reservoir van de Quooker, bij de uitgang richting de kraan, bevindt zich ook een speciaal filter, namelijk een actief koolstoffilter. Wanneer je de Quooker kraan aanzet, loopt het water uit het reservoir, waarbij het eerst langs het filter komt. Alle verontreiniging van het water wordt daardoor uit het water gezuiverd, zodat er altijd heerlijk gezuiverd water de kraan uit loopt.

Verschillende soorten reservoirs

Wanneer je kiest voor een Quooker kokendwaterkraan, heb je de keuze uit 3 verschillende reservoirs: PRO3-VAQ, COMBI en COMBI+. De PRO3-VAQ levert alleen kokend water en heeft een inhoud van 3 liter. Beide andere reservoirs kunnen zowel kokend water, als warm water leveren. Dat is handig, want dan hoef je ook bij het aftappen van gewoon warm water niet meer te wachten tot het water warm geworden is. Dit levert een behoorlijke waterbesparing op. Het verschil tussen de COMBI en COMBI+ zit hem in het aantal liters warm water dat het reservoir kan leveren. De COMBI kan 27 liter water leveren op 40 °C en 15 liter op 60 °C, terwijl de COMBI+ op allebei de temperaturen een onbeperkte hoeveelheid water kan leveren. Beiden hebben een inhoud van 7 liter als het gaat om kokend water. Dit is 4 liter meer dan de PRO3-VAQ, en de reservoirs zijn dan ook iets groter. Waar de PRO3-VAQ een diameter heeft van 15 centimeter en een hoogte van 40 centimeter, hebben beide andere reservoirs een diameter van 20 centimeter en een hoogte van 47 centimeter. Doordat het eerste reservoir een kleinere inhoud heeft, is het water ook eerder op de juiste temperatuur, namelijk in ongeveer 10 minuten, terwijl de anderen hier 20 minuten over doen.

Verschillende soorten kranen

Naast de verschillende soorten reservoirs, kun je daarnaast kiezen uit verschillende soorten kranen. Bij de Fusion krijg je zowel kokend, als warm en koud water uit één kraan. Daarnaast zijn er nog kokendwaterkranen met bijpassende mengkraan en alleen een kokendwaterkraan. Deze kranen zijn in verschillende uitvoeringen leverbaar, zodat ze passen bij iedere keuken. Zo is er bijvoorbeeld een ronde kraan met een wat meer klassieke stijl draaiknop, maar ook een rechte kraan met strakke draaiknop en een ronde kraan met strakke draaiknop. Aan jou de keuze.