Met hard water wordt bedoeld dat er kalk (calcium) in het water zit. De kalk in het water ontdek je vooral in keuken en badkamer, en op je huid, maar ook als het water wordt verwarmd of als het zich mengt met stoffen. Kalk vormt een laag die snel aangroeit. Vervelende voorbeelden daarvan: zijn de douchewand, kranen, de waterkoker en de wasmachine. In korte tijd vormt zich, in bv.de waterkoker, een dikke laag aanslag van kalk. Dit komt doordat het water hard is.

Hard water

Meerdere stoffen (bicarbonaten, sulfaten, calciumcarbonaat en magnesium) zorgen voor hard water. Hard water heeft gelukkig geen nadelige gevolgen voor de gezondheid, maar er zijn wel veel nadelen. Met een waterontharder kun je hard water veranderen in zacht water. Door op de link van zacht water te klikken kom je op de pagina waarin de voordelen van zacht water worden uitgelegd. Deze pagina zal verder niet gaan over de nadelen van hard water, deze zijn besproken op de pagina zacht water.

Waterhardheid

De waterhardheid kun je eenvoudig zelf meten. Daarvoor zijn teststrips te koop. Je kunt ook een beetje kraanwater in een glas te doen. Door er een paar druppels vloeibare groene zeep bij te doen,  zie je dat de zeep in het water  ‘grijs’ kleurt. Zeep bindt zich aan de kalk in het water. Als je het glas schudt, zal de zeep niet schuimen.  Je kunt daarna net zoveel druppels groene zeep toevoegen tot het water wél schuimt. Hoe meer druppels nodig zijn, hoe harder het water is. Als je een demonstratie wilt over het verschil tussen hard water en zacht water,  kun je hier rechts het contactformulier invullen . Consens-us zal gratis en vrijblijvend een demonstratie geven, waarbij je het verschil kunt voelen, zien en proeven.

Hard water in Nederland en de waterhardheid per gemeente

Water uit de kraan is per definitie hard. Per woonplaats kan de hardheid verschillen, maar er zit sowieso kalk in het water. Het drinkwater moet natuurlijk wel voldoen aan de eisen aan de wet, maar de marges zijn zo groot dat je daar als gebruiker niet altijd mee geholpen bent. In het geval van kalk (hardheid)  in ieder geval niet. Water dat behandeld is door een waterontharder kent een hardheid van 0. Als er dus over hard water word gesproken dan gaat het om water met een dH die hoger is dan 0. De volgende schaal kan gehanteerd worden:

0 – 4 dH Zacht
4 – 8 dH Gemiddeld
8 – 12 dH Hard
12 – 18 dH Zeer hard
18 – 30 dH Keihard (cement)

Het kan dus zijn dat je in een gemeente woont met een waterhardheid van 4 dH. Dit betekent dat het water een gemiddelde hardheid heeft.

Waterleidingbedrijven geven het water graag het stempel ‘zacht’, maar het water bevat nog steeds kalk. Als je echt zacht water wilt, zul je voor een waterontharder moeten kiezen.