Dooradmin / informatie / 0 Commentaren

3 voordelen van een waterontharder

In sommige gebieden van Nederland bevat het water veel kalk. Water met veel kalk wordt ook wel hard water genoemd. Om de hardheid van het water te verminderen, is het mogelijk om een waterontharder te gebruiken. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? De voordelen van de aanschaf van een ontkalkingsapparaat worden hier besproken.

Voordeel 1: Het heeft een positief effect op de apparaten die je in huis hebt

Hard water bevat veel kalk. Dat betekent dat kalk zich op termijn gaat vormen op alles wat in aanraking komt met dit water. Bijna alle apparaten in huis kunnen heel slecht tegen kalkaanslag. Deze zorgt er dan ook voor dat de apparaten eerder stuk gaan. Naast dat apparaten eerder stuk gaan, kan kalk op andere manieren nadelige gevolgen hebben. Zo krijg je kalkvlekken op je kleding door de kalk in het water van de wasmachine en het strijkijzer. Het harde water in de wasmachine kan er ook voor zorgen dat je kleding eerder vervaagt. Ook in je koffiezetapparaat ontstaat aanslag en schade door kalk, wat te proeven is aan de koffie. De waterkoker die je in huis gebruikt, moet je bij gebruik van hard water waarschijnlijk vaker schoonmaken, omdat er anders kalkdeeltjes uit de aanslag loslaten en in je water terecht komen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Over het algemeen hebben alle apparaten last van kalkaanslag.

Voordeel 2: Een waterontharder bespaart geld

Een ander voordeel van een waterontharder, is dat het je geld bespaart. Op de badkamer en in de keuken moet je bijvoorbeeld kalkaanslag gaan verwijderen met speciale producten. Die kosten allemaal geld. Daarnaast gebruik je in verband met het boven genoemde nadelige effect op de apparaten in je huis waarschijnlijk veel ontkalkingsmiddelen. Deze spaar je je uit wanneer je gebruik maakt van een waterontkalker. Gebruik je geen ontkalkingsmiddelen, dan gaan je apparaten eerder stuk. Ook dit heeft een groot nadelig effect op je portemonnee. Bedenk maar eens welke apparaten allemaal eerder kapot gaan en wat het je kost om deze allemaal eerder te moeten vervangen. Verder ben je extra geld kwijt aan stookkosten. Doordat de kalk in de leidingen gaat zitten, is er minder plaats voor warm water en verliest je centrale verwarming aan rendement. Dit rendementsverlies kan aardig oplopen, tot wel 20% in 5 tot 10 jaar tijd. Een waterontkalker bespaart je dus op veel fronten geld, terwijl dit apparaat zelf alleen geld kost in aanschaf en af en toe wat zout. Wanneer je over de langere termijn kijkt, ben je met een ontkalker in huis uiteindelijk minder geld kwijt.

Voordeel 3: Het is goed voor het milieu

Wanneer het water in je woongebied hard is, maak je waarschijnlijk meer gebruik van flessenwater. Het gebruik van flessen is slecht voor het milieu. Daarnaast moet je door de kalkaanslag op de verwarmingsbuizen steeds meer gaan stoken om het verminderde rendement te compenseren. Ook dat is slecht voor het milieu. Verder zijn alle extra schoonmaakmiddelen die je moet gebruiken om het kalk weg te krijgen uit je keuken of badkamer ook nog eens slecht voor het milieu. Je kan dus een heleboel goeds doen voor de natuur en voor je nageslacht, wanneer je door middel van een waterontharder zorgt voor zacht water in huis.
Zoals je kunt zien, heeft het gebruik van een waterontkalker veel voordelen op verschillende, zeker niet onbelangrijke, gebieden.